Det nuvarande kapellet byggdes år 1895 och ligger vackert beläget vid Ankarälvens och Lejarälvens gemensamma utlopp i Stora Blåsjön. Området har sedan gammalt varit en samlingsplats för traktens samer och bofasta befolkning.
På platsen fanns tidigt ett gammalt kapell (en vanlig ryggåsstuga) med klockstapel. Det är osäkert när detta togs i bruk.
I ett sockenstämmoprotokoll från år 1820 framgår det att Ankarede invigdes till begravningsplats.Den äldsta kyrkklockan i Ankarede är gjuten 1825 vilket kan tyda på att det då ochså fanns ett kapell. Nuvarande kapell byggdes av en inflyttad smålänning vid namn F J Svensson.
Han åtog sig att bygga kapellet och präststugan till ett pris av 3.735 kr plus 125 kr för läktaren. De flesta av inventarierna är ursprungliga.
Mellan åren 1954-55 renoverades kapellet v byggmästare J Bringsaas från Kolåsen i Kalls socken. I samband med denna gjordes följande: Ny innerpanel, bättre isolering, elström och värme, ny orgel, altartavlan målad av Helge Lindén, Umeå. Dopfunt tillverkad av Karl Hedefjäll bördig från Södra Blåsjön, armatur och ljusstakar tillverkade av Levi Johansson, kollekthåvar tillverkade av Artur Jillker, Gäddede och Frostvikens sameförenings emblem uppsattes på predikstolen. Byggmästare Bringsaas tillverkade korssymbolen ovanför altartavlan samt symbolen ovanför ingången till kapellet.
Idag används kapellet hela året om. Största högtiden är Midsommarhelgen då många samer och bofastbefolkning samlas till Ankaredemässan.
Ankarede kapell är en av de få plater i vårt land som har samisk kyrkstad med kåtor och härbren. På platsen finns också kyrkstugor tillhörande blåsjöborna och ett café som har öppet under sommaren.
Tillbaka